Creatieve tips
Creatieve werkplek

Creatieve werkplek

Hoe vaak observeer jij omgevingen goed? Je kunt veel leren over een omgeving. De details, de geuren, de geluiden. Wat doet dit met je? Wat voor een werkplek vind jij fijn? Waar voel je jouw creativiteit stromen? Is dat in groot kantoor gebouw, op je thuiskantoor of een kantoor aan een werkplaats?

Voor mijn onderzoek heb ik heel wat ontwerpers bezocht op hun werkplek. Er waren verschillen en overeenkomsten. Een ontwerper werkte op het grote kantoor van Philips in Amsterdam. De entree waar ik binnenkwam voelde luxueus. Hoge plafonds met indrukwekkende lampen. De ontwerper liet me de begane grond zien met verschillende leuke zitplekken en een espressobar. Zijn werkplek was het tegenovergestelde: er waren veel bureaus en kleine kamers voor vergaderingen, prototypelabs en stilte plekken.

Een andere ontwerper zocht ik op bij een bedrijf op een standaard bedrijven terrein. Het was een grote grijze doos met een kleine kantoortje aan de voorkant. We liepen naar binnen door de werkplaats. De producten werden hier gemaakt. In zijn kantoor stonden vier bureaus waaraan twee collega’s aan het werk waren. Ze vergaderden altijd in het kantoor van de directeur. Het was een grotere ruimte dan het kantoor dat de ontwerper deelde met zijn collega’s.

Ik vond het zo interessant om de verschillen te zien tussen werkplekken bij een grote international en een klein bedrijf op een industrie terrein. Werkplekken hebben invloed op de creativiteit van werknemers. Daarom sluit ik af met 4 tips voor een creatieve werkplek:

  • je kernwaarden aan de muur
  • een grote tafel om aan te overleggen, te tekenen of prototypes te maken
  • geen klokken aan de muur
  • kleed de omgeving vrolijk aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *