Waardevolle creativiteit

Vanuit welke kernwaarden ga jij aan de slag? Waarden zijn de dingen in het leven die belangrijk zijn voor jou! 

Ook in creatief denken spelen waarden een rol. Waarden helpen je om criteria op te stellen waar jouw ideeën moeten voldoen. Waarden geven richting aan waar je naar toe wilt werken. Bijvoorbeeld: je leidinggevende vindt het belangrijk dat een idee vernieuwd is. Dan kun je dat als criteria gebruiken om ideeën uit te kiezen. Blijf hierbij dichtbij de kernwaarden van jouw bedrijf, maar het is ook fijn om je persoonlijke waarden hierin mee te nemen. 

Kernwaarden helpen om een idee uit te werken tot een waardevol product.


De kernwaarden van mijn bedrijf zijn: creativiteit, plezier, samenwerken, toegankelijk en waardevol. Dit zijn de waarden waarmee ik aan de slag wil, maar die ook samen met jou aan wil werken. 

  • Creativiteit staat voorop. Ik heb de drive om jou daarbij te helpen. 
  • Plezier wil ik bereiken in het werk dat jij doet. Door of met creativiteit. Creativiteit is leuk omdat het lijkt op spelen. Maar ook het resultaat van creativiteit kan plezier opleveren. 
  • Samenwerken is voor mij een belangrijke waarde. Dat staat centraal in alles wat ik doe. Samen komen we tot een betere oplossing. 
  • Toegankelijkheid is essentieel! Ik wil mijn kennis over creativiteit op een toegankelijke manier aan jou over te dragen.
  • Waardevol is het ultieme doel. Iets creëren waar jij wat aan hebt! 

3 stappen om waarden te bepalen

  1. Zoek een lijst met kernwaarden. Bijvoorbeeld deze van 365 dagen succesvol.
  2. Ga de lijst langs en onderstreep de waarden die resoneren.
  3. Orden de waarden in belangrijkheid. Welke komt voor welke? Ga veder met de top 5.

 

Gebruik waarden in je creatieve proces

Waarden kunnen dienen als startpunt voor het creatieve proces. Je kunt de waarden gebruiken om een visie op je probleem te formuleren. Hoe je wil het probleem uiteindelijk oplossen. Waarden kunnen hierbij een goede richting geven. Een visie kun je beschrijven met woorden of als je lekker wil creëren kun je ook een moodboard maken.

Gebruik de waarden bij het genereren van ideeën. Bijvoorbeeld je wilt meer plezier. Wat zou je kunnen bedenken dat jouw of je doelgroep plezier geeft? Vervolgens kun je de waarden gebruiken voor het formuleren van criteria. Je weet nu wat je belangrijk vindt. Je kunt de criteria gebruiken om de beste ideeën uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *