Creatieve vaardigheid uitgelicht: associëren

Associëren kun je leren – Anoniem

Asso watte? Associëren is een creatieve basisvaardigheid. Het zinnetje “associëren kun je leren” is er tijdens mijn studie in gedreund. Wat is het nou precies?

Associëren is het door denken op basis van wat je al hebt bedacht. Als we praten met mensen associëren we erop los! Het is een vaardigheid die al bezitten. Bijvoorbeeld: je vriend heeft het over zijn sportles en dan moet jij aan jou sportles denken. Je vertelt vervolgens hoe je na jouw sportles naar de supermarkt bent gegaan om boodschappen te doen. Je herinnert je dat je brood bent vergeten te halen. Je vriend zegt dan dat hij een recept heeft gelezen hoe je zelf brood kunt bakken.

Associëren is een denkproces die je hersenen dagelijks uitvoeren, maar creatieve denkers hebben dit tot een kunst verheven. Je kunt dit automatische proces stimuleren om tot nieuwe inzichten te komen. Brainstormen is niets anders dan een lange ketting van associaties. Ik deel hieronder vier tips om verder te associëren als je vastloopt tijdens een brainstorm (dit is dus wat je kunt leren).

4 tips om te associëren:

  1. Kijk om je heen. Wat zie je? Helpt dit om een idee te bedenken?
  2. Kijk naar wat je al hebt opgeschreven. Kun je een variatie bedenken van een ander idee?
  3. Denk eens buiten de standaard kaders. Kijk eens in de natuur, bedenk een idee wat eigenlijk niet kan of vergroot het idee met 100x.
  4. Combineer ideeën die je al had. Welke nieuwe variatie kun je bedenken?

Loop je vaker vast? Dan kunnen creatieve technieken van pas komen. Een goede facilitator van brainstormsessies kan deze technieken op de juiste manier inzetten. Een bekende associatietechniek is bijvoorbeeld mindmappen. We hebben trainingen en cursussen beschikbaar om associëren te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *