4 creatieve hoeden

We leven in een wereld waar een hoop spullen gemaakt worden. In het boek ‘The Plentitude’ beschrijft Rich Gold zijn visie op creativiteit, innovatie en het maken van spullen. Hij schrijft over de vier creative hoeden, die hij zelf ook heeft gedragen, en hoe deze hoeden nieuwe dingen kunnen bedenken. Deze vier hoeden zijn:

  1. De kunstenaar: het bedenken van originele ideeën en vakkundig uitwerken hiervan.
  2. De ontwerper: het bedenken van véél ideeën en uitkiezen van de beste oplossing.
  3. De ingenieur: het doorontwikkelen van idee naar haalbare oplossing.
  4. De wetenschapper: het onderzoeken van de mogelijkheden.

Deze vier hoeden dragen allen op hun eigen wijze bij aan het creatieve proces. Helaas heersen tussen de verschillende hoeden grote barrières die het innoveren bemoeilijkt. Het zou een hoop tijd en moeite schelen als de vier disciplines leerden samenwerken in plaats van tegenwerken. 

In het tweede deel van het boek gaat Gold dieper in op zeven innovatiepatronen die het creatieve proces van de verschillende hoeden beschrijven. Een patroon dat ik er uit vond springen was dat dingen verlangen betere dingen te zijn. Gold vindt dit zelf ook een belangrijk patroon om rekening mee te houden, omdat de meeste opdrachten vragen om de nieuwste versie van een bestaand ding. Het nieuwste koffiezetapparaat, het nieuwste t-shirt, een nieuwe formule om aërodynamica te beschrijven, een nieuwe song voor de hitlijst, etc. Hij sluit het deel af met de conclusie dat innovatie eigenlijk een mengelmoes is van de zeven strategieën en dat deze mengelmoes resulteert in ‘The Plentitude’ om ons heen. 

In het derde deel beschrijft hij op een toegankelijke en vrolijke manier de plentitude. Hij vindt het zelf fantastisch om er dingen voor te maken. Gold maakt een mooie link met de natuur en de evolutie. In de natuur zijn veel verschillende soorten planten en dieren en bijna alles werkt. Noem een een formaat, dan bestaat er een plant of dier van dit formaat. Of noem een kleur, een manier van eten of voortplanten, het bestaat bijna allemaal.

Kijk ook eens rond in een winkelcentrum (als het weer mag). Noem een formaat en er bestaat een product in dat formaat. In de evolutie van de natuur heerst de regel ‘survival of the fitest’. Deze regel geldt ook voor ‘The Plentitude’. Als je deze beredenering aanhoudt, dan zijn we helemaal niet onnatuurlijk bezig!

Toch werpt Gold uiteindelijk een kritsche blik op ‘The Plentitude’. Het is niet alleen maar leuk om er dingen voor te maken. Hij beschrijft de problemen in onze maatschappij. Hij geeft de lezer ook verschillende oplossingen, maar ze zijn naar mijn menig niet allemaal even goed toepasbaar. De laatste oplossing biedt ons zelfs een uitweg, we moeten ons niet te veel zorgen maken over onze invloed. We zijn zo klein en nietig. Als mensheid zijn we pas heel kort op aarde vergeleken met de leeftijd van de aarde. Daarnaast bestaat er naast onze aarde een universum vol planeten en zonnestelsels.

Hierin heeft Gold wel een punt, maar het lijkt me alsnog wel belangrijk om ons leven zo aangenaam mogelijk te maken. Als bedenkers van nieuwe dingen hebben we de verantwoordelijkheid de wereld niet te vervuilen met troep. Dat we niet alles slopen in de natuur. Gelukkig sluit hij het boek hiermee af.

Dit boek is wat mij betreft een echte aanrader om te lezen! Het is eenvoudig, toegankelijk, leuk en zet je tegelijkertijd aan het denken, of beter nog creatief aan het denken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.